PASCAL VAN NORDEN

PASCAL VAN NORDEN

PASCAL VAN NORDEN

PASCAL VAN NORDEN

PASCAL VAN NORDEN IS

FAN VAN DE SUUNTO 9

 

Oud gediende Pascal van Norden zweert bij een Smartwatch voor tijdens zijn wedstrijden en trainingen. Hij noemt het zijn ‘boardcomputer’ die hem inzicht geeft in natuurlijk z’n hartslag, tempo en route. Maar de Suunto 9 vertelt Pascal ook meer over hoe hij geslapen heeft, of hij wel hersteld is van zijn training en het geeft hem zelfs een seintje als het weer gaat veranderen. En dat allemaal touchscreen en met een batterijduur van maximaal 125 uur. 

Naam: Pascal van Norden
Leeftijd: 46 jaar
Woonplaats: Gouda
Gezinssituatie: Al 14 jaar getrouwd met Edith,
Trotse vader van Timo (15jr) en Anne (12jr),
Labradoodle Siem, mijn trouwe runningbuddy.
Werk: Shift Manager bij Croda.
Bevelvoerder brandweer Industrie.

 

 

PASCAL VAN NORDEN

Wanneer en hoe ben je begonnen met hardlopen?

Mijn start met hardlopen was zeker 30 jaar geleden. Als jong ventje zat ik op boksen. Op de dagen dat de bokshandschoenen niet aangingen, ging ik naar buiten met een sweater met capuchon over mijn hoofd en maakte rustige duurlopen van 5 tot 10km. Na een aantal jaren fanatiek als wedstrijdbokser, ging het lopen steeds meer trekken. Eerst alleen 5, 10 en 21.1km wedstrijden op de weg en vanaf 2005 mijn eerste marathon van Rotterdam (in 2:49:58)    

Wanneer en hoe ben je begonnen met trailrunning?

In 2007 in Millau in Frankrijk deed ik tijdens mijn vakantie mee aan een trail van 25km, dit was helemaal nieuw voor mij. Dat was een fantastische ervaring. Eerste km’s waren vlak en liep ik makkelijk voorop, daarna begon het klimmen en dalen wat toen op mijn wegracers niet al te goed ging. Uiteindelijk finishte ik als 3de en enige buitenlander, waar de organisatie erg blij mee was.

Wat betekent trailrunning voor jou?

Off-road hardlopen door de natuur, ver weg van alle drukte van de stad en het “normale hectische” bestaan. Even tijd voor mijn zen-moment door inspanning op lastige paadjes.

Wat is je doel in je hardloop carrière?

Inmiddels is het willen en blijven presteren wat minder geworden. Waarbij ik in voorgaande jaren altijd bezig was met beter en meer is er nu wat meer rust in mijn hoofd en lijf gekomen. Ik ben nog steeds ambitieus en droom over mooie trails in de bergen, maar ik ben ook blij met een gewoon trainingsplan voor een marathon of ultra op de weg.

Hoeveel uur per week ben je met trailrunning bezig?

Gemiddeld ben ik rond de 10 uur per week met mijn sport bezig per week. Van looptrainingen, krachttraining, stretching tot aan alternatieve trainingen op de fiets als de benen echt niet willen lopen. In 2018 was mijn jaar totaal 6200 hardloop km’s. Veel km’s daarvan train ik samen met mijn hond Siem die al 7 jaar mijn trouwe trainingsmaat is. Regelmatig loop ik met m’n rugzak naar werk, draai een dienst en ga na het werk in een stevig tempo weer naar huis. Trainingsdoel; lopen met vermoeidheid in de benen.

Doe je ook andere sporten en zo ja welke?

Ja, krachttraining, boksen en fietsen.

Wat is je grootste overwinning geweest?

Winst bij de 100km van Winschoten is mijn grootste overwinning geweest qua harde cijfers. Maar het uitlopen van de 113km lange Scenic trail in Zwitserland is de grootste overwinning op mijzelf geweest, verder en hoger dan ooit en ik heb mijzelf hier verrast door mijn mentale kracht. Met het finishen van de Zegama Aizkori Marathon in 2016 kwam een lang gekoesterde droom uit.

Wat is je grootste tegenslag geweest?

In 2003 ben ik geopereerd aan mijn linkerknie, daar mis ik nu een kruisband. Dat gaf toen een revalidatieperiode van een jaar en een bierbuik 😉

Wat betekent het om deel uit te maken van TeamSalomonNL?

Ik ben trots om van dit sterke team deel uit te maken. Dit heeft in de afgelopen jaren veel betekend voor mij. Qua motivatie, om een stap meer te doen dan normaal, en in contact te komen met mensen die dezelfde passie delen.

Waarom ga je de Marathon du Mont Blanc lopen?

Helaas zal ik als enige teamlid thuis blijven. Dit is een keuze van mijzelf geweest en heeft te maken met mijn thuis – en werksituatie. Soms wil je nou eenmaal meer dan dat je kunt.

Wanneer is Marathon de Mont Blanc voor jou geslaagd?

Als mijn teamgenoten zonder kleerscheuren de verschillende races afleggen.

Wat is je favoriete schoen om op te trailen/ rennen en waarom?

Mijn favoriete patta’s zijn: Voor de ULTRA afstanden;  de Slab Ultra, voldoende demping voor de ultra afstanden maar toch met de “feel for speed” . Voor de kortere races; de Slab Speed, perfecte race schoenen, zodra ik deze aan heb kan ik alleen nog maar knallen door de MUD!

 

Goede voornemens!

Pascal van Norden is de pater familias van TeamSalomonNL. Deze Goudse stoere bink mag dan al 46 lentes jong zijn, maar dat weerhoudt hem niet om langer en verder te rennen dan de rest. Pascal is een atleet die gaat voor de ultra lange afstanden. Het wordt pas een beetje interessant vanaf 90km. Zo won hij ooit de 100km van Winschoten en volbracht hij de 113 km lange Scenic Trail in Zwitserland. Daarnaast is hij een man die het overzicht bewaart wanneer het echt spannend wordt. Hij werkt namelijk als bevelvoerder van de brandweer bij een groot chemisch concern. Wanneer het mis gaat daar, is het Pascal die het brandweer team aanstuurt en vooraan staat om het vuur te bedwingen. Pascal had grote plannen voor dit jaar. Waaronder de 90km bij de Marathon du Mont Blanc. Maar ook hier bewees Pascal een groot sportman te zijn. Hij besloot namelijk om deze ambitie te laten varen en zich te focussen op de dingen die echt belangrijk zijn; zijn familie en zijn werk. In zijn geval hele goede voornemens, ook dat is topsport!