SUSAN VAN DUIJL

SUSAN VAN DUIJL

SUSAN VAN DUIJL

SUSAN VAN DUIJL

SUSAN VAN DUIJL

SUSAN VAN DUIJL

SUSAN’S MARATHON DU MONT BLANC

Op vrijdag 28 juni, liep Susan de 90 kilometer bij de Marathon du Mont Blanc. Dit was een hele pittige race. Susan: ”Na 48 km ben ik gestopt omdat ik nog niet voldoende hersteld was van het NK Sky Ultra twee weken eerder. Ik heb de wedstrijd gelopen op de Salomon S/Lab ultra 2. Ik ben rustig gestart en de eerste klim naar Brévent lekker gelopen, een fantastisch sneeuwveld afgedaald en genoten van de zonsopgang. Na een kilometer of 20 voelde ik dat mijn lichaam nog niet helemaal hersteld was van de 113 km van het NK Sky Ultra, nog zo lang mogelijk doorgegaan maar na 48 km was het klaar. Ik ben verstandig geweest en uitgestapt. Als ik was doorgelopen had ik alleen maar mijn lijf kapot gemaakt. Ik heb er vrede mee.

Voor de rest van dit jaar staan er alleen maar wedstrijd uitdagingen op het programma. De training is gedaan, nu moet ik zorgen dat mijn lijf heel blijft en dat ik goed herstel tussen de races door. Op 10 juli ga ik van start bij de Esprit Montagne Invitational Extreme (169 km en 18.000 hoogtemeters) in Frankrijk, dan op 16 augustus La Pica Pica (109 km en 11.500 hoogtemeters), en op 1 september het EK Sky Ultra in Italie (50 km en 5.000 hoogtemeters. Ik heb heel veel zin in deze races, ben er helemaal klaar voor!”

BEKIJK HIER DE AFTERMOVIE :

PORTRET SUSAN VAN DUIJL

 

Susan is wat we noemen een echte ultra. Als zij even een weekend vrij heeft rijdt ze op vrijdagavond naar Duitsland om vervolgens minimaal 24 uur of langer door te lopen. Hoogtemeters maken is het doel. Onlangs liep ze in 24 uur 84 kilometer met meer dan 10.000 hoogtemeters! Maar Susan heeft ook een belangrijke en heftige baan. Ze werkt als humanitair hulpverlener bij conflicten en natuurrampen, vaak in het buitenland in gebieden waar het helemaal mis is. Hoe houdt Susan dit super zware leven vol? En hoe helpt het lopen haar om de ellende uit haar werk te verzachten? Bekijk vanaf 12 juni hier het portret van Susan.

Naam: Susan van Duijl
Leeftijd: 40
Woonplaats: Arnhem
Werk: Ik werk als adviseur in humanitair leiderschap en management, waarbij ik hulporganisaties ondersteun bij het opzetten van projecten na natuurrampen en conflicten.

Susan van Duijl

 

Wanneer en hoe ben je begonnen met hardlopen?

Als tiener ben ik begonnen met hardlopen als training voor langlaufen (ik was van mijn 14e tot mijn 20e lid van het Nederlandse langlaufteam). Ik vond er toen niets aan, ik wilde het liefst alleen maar in de sneeuw staan maar die periode heeft wel voor een hele goede basis gezorgd. Na mijn studie ben ik voor mijn werk naar het buitenland vertrokken en kwam het sporten op een wat lager pitje te staan, hoewel ik in Eritrea waar ik van 2003 tot 2005 woonde in de weekenden veel op de mountainbike zat en ik tijdens vakanties ook wel de bergen in ging om te wandelen. In 2010 ging ik weer in Nederland wonen en ben ik gaan trainen voor de marathon van Rotterdam die ik in 2010 en 2011 gelopen heb.

Wanneer en hoe ben je begonnen met trailrunning?

Tijdens een vakantie in Val di Mello (Italië) in 2011, waar ik na een aantal jaren alleen maar wandelen en af en toe klimmen in de bergen wel eens iets anders wilde proberen. Ik was gelijk verkocht aan het gevoel, de flow waar je in komt als je over rotsige paadjes al je behendigheid nodig hebt om snel en heel beneden te komen.

Wat betekent trailrunning voor jou?

Heel veel. Dat werd wel duidelijk toen ik het afgelopen jaar vanwege een hernia nauwelijks kon lopen. Het buitenspelen – in het bos of in de bergen, met vrienden of alleen – geeft me niet alleen ontzettend veel plezier en voldoening, ik geloof ook dat het me helpt om – bijna onbewust – lastige aspecten van mijn werk maar ook dagelijkse dingen een plekje te geven. Ik vind het mentale aspect van ultralopen enorm fascinerend. Na uren lopen hebben mijn gedachten wel een plaatsje gevonden en ben ik vooral bezig met de ene voet voor de andere zetten. Waarom ik dat (zo lang achter elkaar) kan, en zelfs leuk vindt is me een raadsel, maar het voelt geweldig! 

Wat is je ambitie in je hardloop carrière?

Het beste uit mezelf halen en heel veel mooie avonturen beleven. Ik vind het heerlijk om gestructureerd naar een doel toe te trainen zonder daar bij het plezier van draven door het bos of de bergen uit het oog te verliezen. Één van mijn lievelingstrainingen is; “duizendjes” in het park achter mijn huis (1000 hoogtemeters op een heuveltje met 20 meter hoogteverschil…). Maar ook in mijn eentje uren over de Veluwe zwerven met een rugzakje met eten en drinken en het rennen van langeafstandswandelroutes zoals de Hermannsweg in Duitsland of het Manaslu Circuit in Nepal, met of zonder mijn leukste loopmaatjes vind ik geweldig.

Het trainen vind ik minstens net zo leuk als het doel zelf, maar natuurlijk heb ik ook wel doelstellingen voor wedstrijden. In 2018 ben ik aan mijn rug geopereerd, vandaar dat mijn belangrijkste doel voor 2019 is om helemaal heel en fit aan de startstreep te staan van een aantal mooie lange wedstrijden in de Alpen en de Pyreneeën.

Hoeveel uur per week ben je met trailrunning bezig?

Dat verschilt per week en is afhankelijk van of ik thuis ben, weg ben voor mijn werk, of dat ik juist in de bergen ben. Ik sport zo’n 500 uur per jaar, gemiddeld tussen 5 en 15 uur per week, een groot deel daarvan is natuurlijk lopen maar ik besteed ook tijd aan krachttraining specifiek voor trailrunning.

Doe je ook andere sporten en zo ja welke?

Ik mountainbike graag en ik probeer ook ieder jaar nog een keer naar de sneeuw te gaan om te langlaufen. Verder yoga en boulder (een discipline binnen de klimsport) ik graag. Als ik in Nederland ben probeer ik dat allebei wel minstens één keer per week te doen. 

Wat is je grootste overwinning geweest?

Dat ik na een moeilijke periode in mijn leven – die maar niet voorbij leek te gaan – nu eindelijk echt de boel weer op de rit heb gekregen en veel zin heb in de mooie trailrun – en andere avonturen die ik in het verschiet heb.

Wat is je grootste tegenslag geweest?

Zie mijn antwoord hierboven 😉. Ik kreeg een hernia en moest geopereerd worden in een toch al heel lastige periode in mijn leven. Maar gelukkig is de hernia verholpen en kan ik weer zorgeloos en pijnvrij door het bos rennen!

Wat betekent het om deel uit te maken van TeamSalomonNL?

Salomon is voor mij hét trailrunning merk. Geen toeval dat toppers zoals Kilian Jornet en Emelie Forsberg aan dit merk verbonden zijn. Dus toen ik gevraagd werd om lid te worden van het team vond ik dat natuurlijk heel erg leuk. Ons Nederlandse team is best een bonte verzameling van lopers, waarbij iedereen zijn eigen doelen en voorkeuren heeft (van korte tot lange wedstrijden, op de baan, weg, paadjes en van de paadjes af…). Het is fijn om te delen hoe we naar wedstrijden toe werken, met blessures omgaan en elkaar steunen als het even tegenzit. En natuurlijk óók voor elkaar te juichen als het goed gaat!

Waarom ga je de Marathon du Mont Blanc lopen?

Het Mont Blanc massief is een prachtig gebied en de 90 km een mooie afstand om naar toe te werken. Voor mij is dit tevens de voorbereiding voor de andere wedstrijden die ik hoop te gaan lopen dit jaar.

Wanneer is de Marathon du Mt Blanc voor jou geslaagd?

Als ik fit aan de start sta en heel over de finish kom.

Wat is je favoriete schoen om op te trailen/ rennen en waarom?

Voor mij de Ultra Pro. Deze schoen is zeer geschikt voor verschillende typen terrein. Ik gebruik de Ultra Pro vooral als trainingsschoen voor lange duurlopen zowel op de Nederlandse als buitenlandse paadjes. Een lichte schoen met een voor mij goede pasvorm dus geen blaren!

GOEDE VOORNEMENS SUSAN VAN DUIJL

Susan van Duijl (40) is een vrouw die hele lange afstanden kan rennen en graag zoveel mogelijk hoogtemeters maakt, rennend en klauterend. Tussen haar 14de en 20ste zat ze in het NLse Junioren Langlauf team, en nam ze onder andere deel aan het WK Junioren in Italië in 1996. Door haar werk als humanitair hulpverlener bij conflicten en natuurrampen zit ze veel in het buitenland. Hierdoor kwam de sport soms op de tweede plaats. In 2011 raakte ze echter hooked aan het trailen, en bewees ze een sportvrouw te zijn met karakter.

De afgelopen jaren waren niet makkelijk, onder meer door een zware blessure en operatie. Maar Susan is terug. Ze heeft de weg omhoog ingeslagen en is met veel plezier en energie haar doelen aan het bereiken. Voor 2019 heeft ze als grote doel om de Esprit Montagne Invitational Extreme (169km met 18.000m d+ !!) te lopen. Als voorbereiding daarop gaat Susan o.a. bij de Marathon du Mont Blanc de 90km lopen.

 

PRIJSWINNAAR ANNELIE WEEDAGE

Annelie deed begin dit jaar mee aan #LETSPLAYTOGETHER. Op deze website deelde zij haar sportieve ambitie voor 2019. Zij gaat dit jaar namelijk een Ultra Trail lopen van 63 km in Tanzania. Hiermee won zij een training met onze heldin Susan van Duijl, én als klap op de vuurpijl kreeg zij ook een heel mooi trailrun pakket van Salomon. 

Annelie over haar training met Susan:
Heel blij en verrast was ik toen ik hoorde dat ik één van de prijswinnaars van “Lets play together” was. Zo gaaf om met Susan te trainen en mooie spullen van Salomon te mogen ontvangen. En er gaat een wereld voor mij open als ik zie hoe Susan traint en wat haar plannen zijn! Laatst liep ze 120 km solo in Duitsland! Ze leerde mij o.a. dat het niet om de snelheid gaat, maar juist om de lange duur, het volhouden; de lange adem. Hardlopen heeft mij al zoveel gebracht, ik ben namelijk veel gezonder geworden, ik gebruik geen reuma medicatie meer en ik ben mentaal veel sterker geworden. Ik kan er namelijk echt van genieten om uren te rennen door de natuur en in het ‘nu’ te zijn. De dag dat we samen gelopen hebben vond ik erg leuk en leerzaam. Ik hoop dat we dat nog eens gaan doen!