SUZAN NIEMAN

SUZAN NIEMAN

SUZAN NIEMAN

SUZAN NIEMAN

SUZAN’S MARATHON DU MONT BLANC

Op zondag 30 juni deed Suzan Nieman mee aan de 42 km op de Marathon du Mont Blanc. Suzan liep een tijd van 5 uur 54 minuten en 21 seconden. Hiermee werd ze 187ste totaal (van 2013 deelnemers) en 34ste bij de vrouwen.

Suzan: “Dit was zo’n mooie wedstrijd. Ik liep op de Sense Ride 2 MMB LTD, voor mij de perfecte schoen voor deze wedstrijd. Ik had nog nooit met deze schoenen gelopen, maar vertrouwde de schoen 100% en durfde er zonder nadenken de 42km mee te lopen. Ik heb het afgelopen jaar veel getraind op het afdalen. Joshua, mijn vriend, liep de afdaling met mij mee. Het voelde zo gaaf om samen heel hard de berg af te rennen. Het was voor mij de eerste keer samen met het team op pad te zijn. Ik heb heel veel geleerd. Het is heel inspirerend om samen in een prachtige omgeving te zijn waar trailrunning centraal staat.

Volgend jaar zou ik met het team graag naar Zegama gaan. Het lijkt mij wederom een heel mooi doel om samen met het team heen te gaan. Wat een gave wedstrijd, het lijkt qua toeschouwers wel de Tour de France! Voor de rest van het seizoen loop ik van 4-7 september de Ultra Tour de Monte Rosa, een 4 daagse trail van 170km en 11.500 hoogtemeter. Omdat ik tijdens de MMB merkte dat ik op veel punten nog flink kan verbeteren ga ik mij daar nu op richten. Lange duurlopen, trainen in de warmte en veel krachttraining voor een sterkere rug en bovenbenen. Jullie gaan nog veel van mij horen!”

 

BEKIJK HIER DE AFTERMOVIE:

 

PORTRET SUZAN NIEMAN

Suzan is eigenlijk helemaal geen hardloopster. Ze heeft ook weinig talent, tenminste dat vindt ze zelf. Ooit ging ze hardlopen met haar paard. Om haar paard uit te laten én ook aan haar conditie te werken. Inmiddels is Suzan bijna niet meer bij te houden. Ze wordt steeds sneller en wint wedstrijd na wedstrijd. Ze wil zelfs de marathon van Amstelveen winnen. Gaat dat haar lukken? Bekijk hier het portret van een hele sterke en bijzondere vrouw.

SUZAN IS FAN VAN DE

NIEUWE SPEEDCROSS 5


Onze eigen Suzan Nieman legt uit wat zij belangrijk vindt bij de keuze voor haar trailrun schoenen. Ook gaat zij in op de nieuwe Salomon Speedcross 5 schoenen. Zou jij ook graag op de nieuwe Salomon Speedcross 5 schoenen willen trainen?
Doe dan mee aan de actie en wie weet ben jij één van de gelukkige winnaars van een hagelnieuw paar Speedcross’ 5. 

Naam: Suzan Nieman
Leeftijd: 33
Woonplaats: Schoorl
Gezinssituatie: Samenwonend met mijn vriend
Werk: Diëtist voor mensen met een beperking en voor mensen met epilepsie

SUZAN NIEMAN

 

Wanneer en hoe ben je begonnen met hardlopen?

Ik was een jaar of 15 toen een vriendin van mij altijd langs kwam hardlopen als wij aan het eten waren. Ik keek dan uit het raam en zag haar gaan. Aan haar hand haar paard. Ik had toen ook een paard (nog steeds) en het leek mij zo leuk om ook hard te lopen met mijn paard. En zo hebben mijn paard Rachel en ik heel wat kilometers afgelegd. Naarmate ik harder ging lopen merkte ik dat een paard aan de hand toch wat onpraktisch was 😉

Wanneer en hoe ben je begonnen met trailrunning?

Er werd een duinentrail gehouden in Schoorl door Mud Sweat Trails. De avond voor de wedstrijd was er een pastaparty waar mijn vriendin, Eline Rampen en ik heen gingen. Daar ontmoette wij de grondleggers van het trailen in Nederland, Marc Weening en Jeroen Kosse. We raakten besmet met het trailvirus.

Ik trainde toen vooral voor de 10km. Echte progressie boekte ik niet meer en ook merkte ik dat ik nog weinig uitdaging had in het lopen. Trailrunning heeft ervoor gezorgd dat ik weer heel veel plezier in het lopen kreeg.

Wat betekent trailrunning voor jou?

Het heeft de liefde voor het lopen en de natuur enorm doen toenemen. Ik vond het hardlopen erg saai worden. Ik boekte niet echt progressie meer en ik had na 10 jaar de wegwedstrijden ook wel een beetje gezien. Doordat ik het trailrunnen en de wegatletiek nu met elkaar afwissel heb ik naast meer plezier ook nog eens betere prestaties. Mijn lichaam is sterker geworden door het lopen door de bergen.

Trailrunning heeft ook mijn horizon verbreed. Ik had 5 jaar geleden nooit gedacht dat ik van Zuid Duitsland naar Noord Italië zou gaan lopen (tijdens de TransAlpineRun), dwars door de bergen.

Ook mijn geliefde is sinds zijn relatie met mij gaan hardlopen. We zijn dichter bij elkaar gekomen omdat we beide dezelfde passie delen. Hoe gaaf is het als je de TAR samen met je geliefde kan doen? Of dat je zondagochtend samen een ‘duurloop’  van 50 km kan maken door het mooiste gebied van Nederland? Dat je samen op vakantie gaat om te trailrunnen, gewoon een aantal routes downloaden en gaan!

Wat is je doel/ ambitie in hardloop carrière?

Plezier staat sowieso voorop. Als je veel loopt, is hardlopen een groot onderdeel van  je leven. Het is een verslaving waarvan ik hopelijk nooit hoef af te kicken.

Ik zou graag een marathon onder de 2.50 uur willen lopen en mijn grenzen binnen het trailrunnen nog verder willen verbreden.

Hoeveel uur per week ben je met trailrunning bezig?

Elke dag. Doordat ik in Schoorl woon zijn bijna alle trainingen off-road en over heuvelachtig terrein. Dat maakt dat elke training een genot is.

Doe je ook andere sporten en zo ja welke?

Ik heb een hond, Puk, waar ik veel mee wandel.

Ik heb nog steeds een paard, Harry. Het leuke is dat het bos en de duinen er heel anders uitzien vanaf een paardenrug. Het paardrijden is een moment van ontspanning. Het buitenzijn met mijn lieve dieren – mijn hond Puk gaat altijd mee – zijn echt geluksmomenten voor mij.

Wat is je grootste overwinning geweest?

De marathon van Rotterdam 2018 in 2.53.37. Het was een dag waarop alles klopte. Ik heb geen moment gehad waarin ik het zwaar had. Het leek wel of ik 42km lang vloog.

Wat is je grootste tegenslag geweest?

Het overlijden van mijn paard Rachel. Ze overleed onverwachts. Ik kreeg haar toen ik 10 jaar was en ze overleed toen ik 24 was. Het was een afsluiting van mijn jeugd waarin alles onbezorgd was en ik voor mijn gevoel alleen maar buiten speelde en op het strand aan het paardrijden was.  

Wat betekent het om deel uit te maken van TeamSalomonNL?

Het opent zo veel deuren. Om deel uit te mogen maken van een team met professionals voelt zo gaaf. Het inspireert mij enorm om te zien hoe de andere met hun sport bezig zijn. Daarnaast geeft het vertrouwen dat je weet dat er een team achter je staat. Ik voel mij sterker sinds ik in het team zit.  

Waarom ga je de Marathon du Mont Blanc lopen?

Het wordt mijn eerste echte berg wedstrijd met het team samen. Vooral het samen naar de Mont Blanc toewerken zie ik als een mooi proces. Op wintersport heb ik de Mont Blanc vaak gezien. Het is een machtige berg en ooit zou ik er wel eens willen trailen. Hoe mooi dat dit gerealiseerd kan worden met Salomon.

Wanneer is Marathon de Mt Blanc voor jou geslaagd?

Als het hele team fit de wedstrijd uitloopt.

Wat is je favoriete schoen om op te trailen/ rennen en waarom?

De Salomon S/LAB Ultra. Een schoen waarop ik hele lange afstanden kan lopen. Hij is licht en geeft voldoende bescherming op een rotsachtig terrein. Veel trailrunschoenen die gemaakt zijn voor de lange afstand zijn zwaar en lomp. De S-LAB/Ultra niet, het is een wedstrijd trailschoen, ook voor de hele lange afstand.

Goede voornemens – Suzan Nieman

Suzan Nieman (33) groeide buiten op, op de camping van haar ouders. Ze zat jarenlang op een paard en besloot op een dag om naast haar paard te gaan hardlopen. Zo raakte ze uiteindelijk verslaafd aan rennen en werd ze steeds sneller. Naast haar sport is Suzan diëtiste voor mensen met een beperking en mensen met epilepsie. Hierdoor weet ze als geen ander wat voeding met je lichaam, en dus met je prestaties, kan doen. Suzan woont in Schoorl, één van de mooiste trailrun locaties van Nederland. Hier rent ze tegenwoordig met haar hond Puk. Deze zomer wil Suzan bij de Marathon du Mont Blanc de 42km lopen.       

 

PRIJSWINNAAR FLOORTJE CORNELIS

Floortje deed begin dit jaar mee #LETSPLAYTOGETHER. Op deze website deelde zij haar sportieve ambitie voor 2019. Zij wil namelijk dit jaar haar eerste 50km trail lopen. Met deze ambitie won zij een training met onze heldin Suzan Nieman, én als klap op de vuurpijl kreeg zij ook een heel mooi trailrun pakket van Salomon. 

Floortje Cornelis over haar training met Suzan Nieman:
“Een paar jaar geleden wilde ik samen met een vriendin mijn eerste halve marathon gaan lopen. Het leek ons leuk om er eentje in het buitenland uit te kiezen. Toen we er eentje hadden uitgekozen, in de buurt van Barcelona, bleek dit niet een gewone marathon te zijn maar een trail. Dat hield ons niet tegen, we zijn gewoon gegaan en vanaf dat moment ben ik verliefd op het trailrunnen! Wat heerlijk, door de natuur en aan een stuk door genieten. Een paar trails verder kwamen mijn vriendinnen en ik bij een Belgische trail waar de eigenaar van ons B&B vertelde over een 100km trail! En vanaf dat moment dacht ik, dat wil ik ook! En zo ben ik begonnen aan mijn avontuur Start2Ultra in december 2018 en staat mijn eerste echte ultra van 52km en 1200 hoogtemeters op 16 juni 2019 gepland. Toen Susan mij belde om te vertellen dat ik de Salomon prijsvraag had gewonnen was dit een super leuke verassing. De training met Susan in Schoorl was erg mooi (en pittig!), het klikte meteen en we hebben een gezellig middag gehad. De mooie spullen die ik van Salomon heb gekregen maken het helemaal af. Ik ben er klaar voor en heb enorm veel zin in mijn eerste ultra! Dank Susan en Salomon”